6.17.2011

fromm


Fromm demiş ki..dünyadaki ilişkilerin % 99 u bağımlılık üzerine kurulu. Yani kısaca demiş ki 100 kişiden 99 u gerçek sevgiyi yaşamıyor, bilmiyor ama ilişki yaşadığını sanıyor. Nedeni ise korkular. Yalnız kalma korkusu, kaybetme korkusu,varolma korkusu vs vs vs...nedeniyle yapışık ama mutsuz uzaklıklar.

Ve devam etmiş. Gerçek sevgi bir diğerinin mutlu olmasını istemek,onunla ilgilenmek ve sorumluluğunu almaktır. Ve eklemiş kendi bireyselliğini kazanmamış, kendini bilmeyen ve tanımayan bir bireyin gerçek sevgi birlikteliğini kurması imkansızdır. Yani hem kendin olmayı bilmek hem de diğerini sevmek. Her şeyde olduğu gibi... denge...

Bağımlı ilişkilerde neler oluyor peki? Kişiler kendilerini tükenmiş ve yaşam enerjilerini azalmış hissediyorlar, yetenekler köreliyor, kurban hissetme ve neticesinde hastalıklar olabiliyor, güç savaşları , ben haklıyım sen haksızsın başlıyor, bir diğerinin başarısı diğeri tarafından baltalanıyor, sevilmiyor ve istenmiyor. Kişi kendini yeteneklerini ve içindeki enerjiyi kullanamaz hissediyor ve bu enerji kavga olarak patlıyor. Bunlar ağır bağımlı ilişkilerde görülen haller, toplum baskısıyla birbirinden ayrılamayan çiftlerde ise durum kabulleniliyor ve iki kişi aynı evde yalan ve aldatmaları sineye çekerek ayrı dünyalar kuruyorlar.

Ya gerçek sevgi ilişkisinde ne oluyor? İki taraf da kendinden ve hayattan memnun , hayatın iyi ve kötü de olsa gerçeklerini kabul etmiş oldukları için içlerindeki acıyı ve korkuyu diğerinin yok etmesini beklemiyor, diğeri ile tamamlanma arzusu olmadığı için birbirlerine sevecen bir şekilde hayatta destek oluyorlar, ilgi gösteriyor ve kişisel yaşamlarına saygı duyuyorlar. Bu hem aşkın hem de özgürlüğün hem de güvenin bir arada yaşanabildiği bir hayatı paylaşım şekli oluyor.Kavgalar ya da anlaşmazlıklar olsa bile bu konu rahatlıkla konuşulabiliyor, iki taraf da düşünce ve duygularını anlatabiliyor ve diğeri tarafından ilgiyle dinleniyor. Bu tarz ilişki şifa verici ve doyum sağlayıcı bir haz ve zevk verirken kişilerin hayatın içinde yükselmesini, bolluğun ve bereketin artmasını, kalbin sevgiye doğru büyümesini sağlıyor.

Peki neden bağımlı ilişkiler var? İnsanlar diğeri gibi neden olamıyor, neden diğerine ilgili, sorumlu ve saygılı yaklaşamıyor, neden yalan söylüyor, ya da korkuyor?

Bence sebebi tercihler..kişi ikisini de tercih edebilir. Böyle bir insan olacağım ve böyle bir ilişki yaşayacağım ve yaşatacağım dediğinde herşeyin olabileceğine inanıyorum. Yalnızca ne istediğimizi iyi bilmemiz ve o yolda ilerlemekten vazgeçmememiz gerekiyor.

1 yorum:

gnotlani dedi ki...

Betigül hanım;

Bu yazınıza birşeyler yazmak istedim beceremedim, bir bağlantı eklemek istedim onu da beceremedim, çoğu şeyi beceremediğim gibi, ama şunu yapabilirim, blogumu ziyaret etmenizi istiyorum.
Esen kalın.