12.24.2009

EEE-GOOOO


EGO nedir, ne menem bir şeydir? Kurtulmak mı gerek, dövüşmek mi, dövmek mi, atmak mı satmak mı? Kimdir bu gizli düşman? Hem de içimizde.Nerden çıktı, neden var? Ne gerek vardı?

Tu kaka deyip sürekli sırıtarak o yokmuş gibi mi davransak, melekler misali.Ya da bende yok, ben çok ciciyim diyerek kendimizi kandırsak..?

EGO Latince bir kelime ve anlamı BEN demek. Bunu da "Evrenden Torpilim Var" adlı kitabı yazmış olan Aykut OĞUT dan öğrendim. Hem dolaşarak hem kahve içerek keyif yaptığım harika bir pazar günü - lodos vardı ve deniz muhteşem kabarıyordu-orada burada elimden bırakmadan, güle ve katıla okuduğum, çok samimi olarak dile gelmiş bir kitap. Kendi ile dalga geçebilen insanlardan olduğu belli olan Aykut OĞUT' un haliyle yazdıkları da hayattaki en ağır şeyleri bile hafifleten bir dilde.Zaten başka türlü, yani gülmeden,hafife almadan ne bu bilgiler çekilir ne de hayat yaşanabilir.

Benim kendi dilimce Ego= Zihin gerçekliği

Zihin ise çocukken ailemizle,çevremizle,yaşadıklarımızla ve izlediklerimizle aldığımız algılar, duygular,yargılar,kararlar ile oluşturduğumuz düşünce sistemi.Kaskatı bir şey.Değişmez gibi gözüken doğrular ve korunma mekanizması. Buna BEN diyoruz.Ama bu BEN gerçek BENLİK den çok çok çok ama çok farklı. EGO=KİMLİK ( güzel ya da çirkin, iyi ya da kötü) kendimiz = BEN dediğimiz bilgisayarımıza kendi iznimizle yüklemiş olduğumuz bir kullanım programıdır.Bu yanlış bu doğru gibi...10110001 misali.Başlarda çok işe yarar, ama sonradan error vermeye başlar, çünkü sonuçta bir programdır ve gerçek hayat da programlarla, bizim kaçış ve saklanıış senaryolarımızla hiç ama hiç ilgilenmez.Aksine o bizim gerçek olmamızı ister.Ama biz yine ona karşı ve yorulmaksızın yeni bir sürüm yükleyebilir ve daha modifiye edilmiş şeklimizle hayata devam edebilir veya sonlandırabiliriz.Ama bu çözüm de gittikçe bizi robotik, duygusuz,bilgiç,mekanik,kendi kapsülünde yaşayan ama herşeyi bildiğini düşünen,dünyadan bıkmış,ona tepeden bakan,sinirli,agresif veee mutsuz bir hale getirir.Tabii ki dünya tatlısı EEEGO kesinlikle ciddidir ve hafife alınmayı hiç sevmez.

BEN=EGO "HAYIR "derken, diğer GERÇEK BENLİK "EVET "der.

Mesela

EGO:

Kadınlara güvenme, kork onlardan,aldatırlar,yalan söylerler....

Erkeklerden adam olmaz,onlara güvenme...

Yaşam berbat bir şey, çoookk zor.....

Aşk diye bir şey yok, en güzeli bir ada m olsun, içinde mutlu mesut bir tek BEN oliiim....

Herkes beni çok seviyor, BEN var ya BEN,eninde sonunda herkes bunu anlayacak....

Ben jok güjelim....

Ben jok çirkinim....

Ben sevilmiyorum.... ben çok seviliyorum....Ben ben ben ben ben......

Ama herşeyin altında tek cümlesi vardır

BEN KORKUYORUM..HEM DE DİBİME KADAR....

Şimdi korkmamaya çalışmak, kendini ego suz olduğuna kandırmaya çalışmak, bir sürü telkin cümlesi tekrar etmek, keşiş olup dağlara çıkmak,mağaraya saklanmak,sürekli mantra okumak ya da tespih çekmek, kitapları devirip aman da şimdi anladım işte demek ile eski sürümün yerine kendimize başka bir sürüm ekliyebiliyoruz.Belki biraz daha süslü püslü bir windows 2009, ya da 2012!!Oysa Yüzüklerin efendisindeki "precccccciousssssss" diye tıslayan çirkin Gollum gibi, namı değer EGO bu sefer kravat takmış ve gömlek giyerek ortalıkta fink atmaya başlar.Spiritüel gömlek,iyi insan pantalonu, bilge kişi kravatı,çekici birey kemeri gibi.

Yine zihin ile karar vermiş, yine zihin ile yeni bir sürüm, yeni bir kimlik yaratmışızdır.Yine insan icadı yani. Herkesin bir Gollumu vardır, iyi beslenmiş, zeki ve güçlü ya da az beslenmiş,aç ve küskün.Fark etmez.Bazen bize yardımcı gözükür, bizi kurtarır gibi davranır, bazen de arkadan oyun oynar.
Oysa ilk halimiz, ilk dünyaya geldiğimiz zamanki ruhumuzu hatırlamak GERÇEK BENLİK dir ve o TANRI nın yaratımıdır.

O NEREDE O ZAMAN?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

nasıl olmuş ta ben atlamışım yazılarınızı,hem takibe almış hem de üstünkörü bakmışım bu sayfalara..
ama bundan sonra sıkı bi izleyicinizim.