4.14.2012

Fatma,Hasma,Miriam,Mary'nin eli....



Bir çoğumuzun aşina olduğu, bazen evlerimizin duvarına, bazen kapılarına, bazen boyunlarımıza kolye olarak taktığımız koruyucu el. Müslümanlıkta Hz.Fatma'nın eli, Hiristiyanlıkta "hand of Mary" , Musevilikte "Hasma'nın eli" olarak geçen, genelde gümüş ya da altın üzerine işlenerek, işlemelerinin ise bazen kurban kanı genelde ise kırmızı boya kullanarak renklendirildiği, evi ya da kişiyi Şeytanın gözünden koruyan, kadınların gebeliklerinin iyi geçmesini sağladığına inanılan sanki yukarı baktığında"Dur, buraya giremezsin" der gibi celali, aşağı baktığında"seni sevgim ve bilgeliğimle iyileştiriyorum" der gibi cemali bir duruş.


Bu el figürü bir süredir beni gizemine çekiyordu, bazen rüyalarımda bazen ise hayatta. Onun ne kadar eski olduğunu, hem dinlerdeki hem de kültürlerdeki izlerini merakla okurken, çıkış yerinin bilinmediğini fakat eski Mısırda çok fazla anılmayan ama Ra'nın annesi olarak anılan Akrep Tanrıçaya kadar ilerleyebildim kendimce. Ra gibi bir Tanrıyı bile nefesiyle koruyabilen Selkhet.


El tarih içinde bazen avuç içinden bakan bir göz ile, bazen bir yaşam çiçeği sembolü ile, bazen Süleymanın mührüyle, bazen de Davut yıldızı ile simgelenmiş. Avuç içinde birliği ve tekliği sembolize eden bir yuvarlak deliğin yapıldığı örnekleri de bulunuyor. Yani avuç ortasında 1 i anlatan bir işaret ile mutlaka işaretlenmiş.


Fatmanın eline bakarken baş parmak ve küçük serçe parmağın aynı yapılmasının garipliği dikkat çekicidir. Belli bir simetri yapılmak istenmiş gibi bariz bir şekilde aynılaştırılmış bir anormalliktir bu.


Belli bir anlamı olabilir mi diye düşünürken elin geometrisindeki matematiğin dikkat çekici olduğunu fark ettim.


Elin bilek kısmındaki nokta1, Avuç içindeki Yaratıcıyı tarifleyen 1, aynılaştırılmış baş parmak ve serçe parmağı 2, birbirine yapışık duran diğer parmaklar 3 ve tüm elin parmakları 5..


1,1,2,3,5....


Fibonacci serisinin başlangıç asal sayıları..Spiralin merkezine sayısal bakıldığında merkezde 1 değil, son asal sayı olarak 5 durur. Hasmanın kelime anlamı...BEŞ..



Yaratılmış her şeydeki altın oranı veren Fibonacci sayıları bilmeden kullanılan Fatmanın elinde basitçe şekillenmiş olabilir mi?


5 sayısı Tao da merkez olarak kabul edilir. Eğer Feng Shui de kişisel sayınız 5 çıkar ise,bir insana 5 sayısı verilmez, onun yerine kadınlara 8 erkeklere ise 2 verilir. Dokunulmazlığı vardır o sayının. Çinde elementler ateş,toprak,hava,su ve metal olarak 5 element kabul edilir.

5 merkezdeki sayıdır.


Fibonacci serisi bir önceki sayının toplanarak ilerlemesiyle oluşur.

1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,610,987,1597,2584,4181,6765,10946........

Bir başka ilginç durum ise.. Eğer çoklu haneli sayıları tek haneli bir sayıya indirgeyecek şekilde toplayarak seriyi tekrar düzenlersek, önümüze ilginç bir sonuç çıkar.


1,1,2,3,5,8,4,7,1,8,9,8,8,7,6,4,1,5,6,2,8,1,9,1,1,2,3,5,8.....


Fibonacci serisi kendini tekrarlamaya başlar. Tam başlangıç 1 den 23 sayı sonra seri başa döner..1,2,3,5...ve döngü tekrar başlar. Ya da spiral başka bir spirale doğru kıvrılır.


"23 "yani insan kromozom sayısı. Ki bu sayı da evrenin merkezindeki,spiralin merkezindeki 5 sayısını verir. Yani Khamsayı, yani Fatmanın, Meryemin elini..


Kadim bilgeliğin, evrenin, yaratılışın gizeminin önünde saygıyla eğilmek istiyor insan, yukarısı ile aşağısının aynılığını fark edebilmek ise mucizelerin en güzeli olmalı diye hissediyorum.



Hiç yorum yok: